15. marca 2017

Upomienky faktúr

Trápia vás neplatiči? Trávite veľa času zasielaním upomienok? Na pomoc vám prichádza funkcia na automatické zasielanie upomienok. Pozrite sa, ako funguje v praxi.

Nastavenia upomienok

V časti Nastavenia / Faktúry si v záložke Upomienky môžete vytvoriť upomienky, ktoré sa automaticky odošlú vašim neplatičom. Pri vytváraní upomienok môžete nastaviť:

  • Po koľkých dňoch po splatnosti sa upomienka odošle klientovi? Ak napríklad zvolíte 3, upomienka sa odošle všetkým klientom, ktorých faktúra je 3 dni po dátume splatnosti.
      
  • Bude upomienka použitá odoslaná len pri faktúrach po splatnosti, alebo aj zálohových faktúrach po splatnosti? Ak chcete upomienky posielať len k faktúram, zakliknite možnosť Faktúry. Ak chcete upomienky posielať aj k zálohovým faktúram, zakliknite aj možnosť Faktúry. 
       
  • Znenie upomienkového emailu. Upravte znenie emailu, ktorý sa odošle klientovi. V predmete aj tele emailu môžete použiť nasledovné značky:
      
    {invoice_number} —  vygeneruje Variabilný symbol faktúry, resp. zálohovej faktúry. 
    {invoice_url} —  vygeneruje URL adresu s náhľadom faktúry, resp. zálohovej faktúry. 

Ak vystavujete faktúry vo viacerých jazykoch, potom v jednotlivých záložkách môžete uviesť znenie upomienkového emailu v českom, anglickom a slovenskom jazyku.

Upomienky

Upomienok si môžete vystaviť viac — napríklad prvú po 3 dňoch, druhú po 10 dňoch a ďalšiu po 17 dňoch. V každej môžete uviesť iné znenie správy, od miernejšej verzie pri kratšom omeškaní, až po naliehavejšiu verziu pri dlhom omeškaní.

Upomienky môžete využívať v aplikácii Faktúry online, ktorá je súčasťou SORTIO — systému pre celú vašu firmu.